Liikenteen mallintaminen
Mallintaminen osa tärkeä osa liikennesuunnittelua ja -tutkimusta. Mallien avulla voidaan laatia liikenne-ennusteita jalankulun ja pyöräilyn sekä autoilun ja joukkoliikenteen määristä. Mallien avulla voidaan myös tarkastella maankäytön sijoittumisen ja muutosten vaikutuksia liikennemääriin ja vertailla erilaisten liikennehankkeiden vaikutuksia.
Maankäytön ja liikenteen yhteensovittaminen vaatii hankkeiden aikana monialaista vuoropuhelua. Lisäksi hankkeen vaikutuksia täytyy arvioida eri näkulmista. Useimmat vaikutusarvioinnit perustuvat liikennemalleilla tehtäviin analyyseihin.
Kävelyn liikennevirtojen ja niihin vaikuttavien tekijöiden mallintaminen on vielä kehitysvaiheessa.
Julkisen lähipalveluverkon vaikutukset kestävään liikkumiseen (JULKI) 2012 -tutkimuksessa on esimerkkitapausten pohjalta selvitetty palveluihin liittyvää liikkumiskäyttäytymistä sekä luotu menetelmiä palveluverkkomuutosten liikenteellisten vaikutusten arvioimiseksi.
Tuloksia voidaan hyödyntää kuntien palveluverkkojen suunnittelussa ja vaikutusten arvioinnissa. JULKI-tutkimus on Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2011) jatkotyö, jonka tuloksia hyödynnetään myös seuraavan Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2015 ohjelmoinnissa. Lisäksi tutkimus sisältyi Liikenneviraston Liikkumisen ohjauksen (LOHJELMA) hankeohjelmaan.
Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman HLJ 2011 jatkotyönä tehdyissä saavutettavuustarkasteluissa (SAVU) on kuvattu yhtenäisin kriteerein kunkin 250 x 250 metrin ruudun seudullista saavutettavuutta Helsingin seudulla.
Muodostetut saavutettavuuskartat ovat palvelleet mm. maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimuksen (MAL) valmistelua sekä pienten kustannustehokkaiden hankkeiden kohdentamista (KUHA) ja niitä on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi HLJ 2011 -päätöksen ja MAL-aiesopimuksen toteutumisen seurannassa sekä HLJ 2015:n valmistelussa.
Yhdyskuntarakenteen vyöhykkeisyyttä tutkivassa Urban Zone -hankkeessa on yhdistetty Uudellamaalla kerättyihin liikennetutkimusaineistoihin tutkimusalueen maankäyttöä ja liikennejärjestelmää kuvaavia yhdyskuntarakenne- ja vyöhykeluokitteluja sekä analysoitu näiden perusteella yhdyskuntarakenteen kehittymistä ja vaikutuksia matkustustottumuksiin. Hankkeen tavoitteena on ollut yhdistää erillään olevia maankäyttöä kuvaavia tietoaineistoja ja liikennetutkimusaineistoja sekä jalostaa niitä muotoon, jota on mahdollista hyödyntää maankäytön ja liikenteen suunnittelussa. Hankkeen tutkimusalueeseen kuuluvat pääkaupunkiseutu, Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Riihimäen seutu.