Liikkumisen palvelut
Liikkumisen palvelujen tuottaminen tarkoittaa uudenlaista tapaa hahmottaa liikenne ja ihmisten liikkumistarpeet. Kysymys ei ole pelkästään liikennevälineen tarjoamisesta, vaan siitä, että tarjotaan liikkujan tarpeita vastaavaa informaatio ja liikkumisväline tai liikkumisvälineeseen liittyviä palveluita, jotka helpottavat liikkumista ja liittävät liikkumisen muihin liikkujien käyttämiin palveluihin. Usein liikkumispalvelut hyödyntävät uutta teknologiaa, mutta älyteknologian sisällyttäminen konseptiin ei ole välttämätöntä liikkumisen palvelujen tuottamiselle.
Liikenneviraston uusi ohjeistus antaa kunnille eväät uuden ilmiön haltuunottoon ja hyödyntämiseen. Ohjeistus on tarkoitettu sekä kuntien työn tukemiseksi että avaamaan uutta asiaa Suomessa (asemattomat kaupunkipyörät). Asemattomat kaupunkipyöräjärjestelmät tarjoavat kunnille parhaimmillaan uuden ja kustannustehokkaan tavan edistää pyöräilyä, sujuvia matkaketjuja ja joukkoliikenteen houkuttelevuutta.
Helsingin kaupunki on sitoutunut lisäämän pyöräilyn osuutta kaupunkiliikenteessä. Yhtenä keinona on kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönotto, joka mahdollistaa polkupyörän joustavan käytön ja parantaa myös joukkoliikenteen palvelutasoa. Kaupunkipyöäjärjestelmän tavoitteena on saada yhä useampi innostumaan arkipyöräilystä.
Tavoitteena on, että vuonna 2018 olisi käytössä 1 500 pyörän ja 500 aseman järjestelmä. Tuolloin järjestelmä kattaisi kantakaupungin Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti.
Tässä hankesuunnitelmassa tehtyjen arvioiden mukaan kaupunkipyöräjärjestelmästä koituvat hyödyt (minimi 2 milj. €) ovat vähintään yhtä suuret kuin järjestelmän vaatima kaupungin rahoitus. Siksi esitetään, että Helsingin kaupunki hankkii 150 pyöräaseman ja 1500 pyörän kaupunkipyöräjärjestelmän enintään 4,95 miljoonan euron hintaan. Pyöräjärjestelmästä aiheutuu rahoituksen toteutumisesta riippuen enintään 2 miljoonan euron vuosittaiset käyttökustannukset.
Pyöräkeskus 1.0:n aikana kesällä 2012 toteuttavan käyttäjätutkimuksen lähtökohtana oli kerätä Helsingin kaupungille mahdollisimman kattavasti tietoa Pyöräkeskuksen jatkokehittämistoimenpiteitä varten. Saatujen tutkimustulosten perusteella pyritään täsmentämään pyöräkeskuksen konseptia, kehittämään palveluja, jotka vastaavat entistä paremmin kaupunkilaisten tarpeita sekä arvioimaan pyöräilyyn liittyvien palveluiden kysyntää. Pyöräkeskuksen näkymisellä katukuvassa ja haastattelijoiden avulla haluttiin myös tutustuttaa kaupunkilaiset pyöräkeskuskonseptiin sekä lisätä yleisesti tietoutta polkupyöräilystä.
Vuokrauspalvelun osalta tavoitteena oli tutkia palvelun sujuvuutta, käytettävyyttä ja kysyntää, sekä tunnistaa pyöräilijöistä yleisimmät käyttäjä-profiilit. Tutkimuksella pyrittiin myös selvittämään kaupunkilaisten näkemyksiä pyöränsäilytysmahdollisuuksista ja niiden turvallisuudesta Helsingissä sekä kartoittaa toiveita pyöränsäilytyksen suhteen. Pyöräilyn yleisen brändäyksen kannalta tarkoituksena oli myös arvioida pyöräkeskuksen visuaalisen ilmeen onnistumista sekä tutkia Pyöräkeskuksen nykyistä sijaintia että tulevia sijaintimahdollisuuksia Helsingissä
Liikkumisen palveluistumisella pyritään liikenteen kehittämiseen liikkujalle mahdollisimman saumattomaksi ja helpoksi kokonaisuudeksi. Liikkumiseen palveluna viitataan yleisesti myös termillä MaaS, joka tulee englanninkielisistä sanoista Mobility as a Service.
Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin on Liikenneviraston julkaisema opas kestävien liikkumispalvelujen edistämiseen keskisuurilla kaupunkiseuduilla.
Polkuja kestävän liikkumisen palveluihin -hankkeen tavoitteena oli etsiä konkreettisia kehittämispolkuja, joilla saadaan syntymään kuntiin ja kaupunkiseuduille kannattavaa liiketoimintaa kestävän liikkumisen kuluttajapalveluista, ja sitä kautta integroitua palvelut osaksi seudun kestävää liikennejärjestelmää.
Kehittämispolkuja lähestyttiin neljän tutkimustapauksen avulla, joilla etsittiin tapoja edistää neljää erilaista liikkumispalvelua neljässä kaupungissa (Jyväskylässä yhteiskäyttöautot, Lahdessa pyöräpysäköinti, Tampereella jaetut henkilökuljetukset ja Turussa citylogistiikka).