Viestintä ja neuvonta
Viestintä, markkinointi ja neuvonta ovat ensisijaisia liikkumisen ohjauksen keinoja, jos halutaan lisätä eri toimijoiden tietoisuutta liikkumisen ohjauksen mahdollisuuksista ja hyödyistä. Yleistyviin sähköisiin palveluihin ja tietoportaaleihin pyritään tuomaan esiin esimerkiksi pyöräilyn hyötyjä ja näin vaikuttamaan ihmisten asenteisiin ja mielipiteisiin.
Vahvimpia toimijoita liikkumisen ohjauksen parissa ovat Motiva, HSL, Kunnossa Kaiken ikää (KKI) - ohjelma ja Liikennevirasto. Lisäksi eri yhteisöt ja järjestöt tekevät paljon töitä markkinoinnin, kampanjoiden ja neuvonnan parissa. Viime vuosina niiden rooli on kasvanut ja vakiinnuttanut asemaansa.
Osioon on ensimmäiseksi kerätty liikkumisen ohjausta viestinnän ja neuvonnan parissa tekeviä tahoja ja tietoportaaleja. Osioon loppuun on kerätty esimerkkejä eri kaupunkien sähköisistä reittioppaista tai vastaavista palveluista.
Liikkumisen ohjauksen eurooppalaiset esimerkit on kerätty ELTIS-portaaliin. Portaalista löytyy myös suomenkielisiä esimerkkejä.
ELTIS-portaali helpottaa kaupunkiliikenteen tietojen ja kokemusten jakamista Euroopassa. Se on suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät liikenteen parissa sekä siihen liittyvillä aloilla, mukaan lukien kaupunki- ja aluekehitys, terveys, energia ja ympäristötieteet. ELTIS kannustaa luomaan kaupunkeihin liikennejärjestelmiä, jotka käyttävät vähemmän energiaa ja tuottavat vähemmän päästöjä. Samalla parannetaan kaupunkien kilpailukykyä sekä niiden asukkaiden liikkuvuutta ja elämänlaatua. ELTIS-portaali on perustettu yli 10 vuotta sitten, ja se on nyt Euroopan tärkein kaupunkiliikenteen sivusto
EPOMM (European Platform on Mobility Management) on eurooppalainen liikkumisen ohjaukseen keskittyvä verkosto, jonka jäseniä ovat ne Euroopan maiden hallitukset, jotka ovat sitoutuneet toteuttamaan liikkumisen ohjauksen toimia. Hallituksia edustavat ne ministeriöt, jotka ovat vastuussa liikkumisen ohjauksen toimista omissa maissaan. EPOMM on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, jossa kotipaikka on Bryssel.
EPOMM:in tavoitteina on:
• tehdä liikkumisesta ympäristöystävällisempää, sosiaalisesti oikeudenmukaista ja taloudellista
• edistää ja kehittää liikkumisen ohjausta Euroopassa
• tukea liikkumisen ohjaukseen liittyvää tiedonvaihtoa ja oppimista Euroopan maiden välillä
• olla ensisijainen kumppani EU: n toimielinten ja eri maiden välillä, kun he etsivät tietoa liikkumisen ohjaukseen liittyen.
Espoo haluaa edistää pyöräilyä ja pyöräteitä rakennetaan ja korjataan koko ajan. Ratkaisut kannattaa tehdä kerralla toimiviksi myös pyöräilijän kannalta. Tähän esitteeseen on koottu esimerkkejä hyvistä toteutetuista pyörätieratkaisuista Espoossa. Esitteen avulla pyöräilijät haluavat lähettää terveisensä kaupungille: Espoossa osataan tehdä hyviä ratkaisua ja toivomme lisää niitä.
Esitteessä on kuvattu, miten Espoon pyöräilyn edistämistoiminta on lähtenyt käyntiin ja edennyt vuodesta 2013 lähtien. Espoo on sitoutunut kaksinkertaistamaan pyöräilyn määrän nykyisestä vuoteen 2024 mennessä.
Pyöräilykatsaus 2015 on ensimmäinen pyöräliikenteen kehitystä, kaupunkilaisten mielipiteitä, pyörätiehankkeita ja pyöräilypalveluita esittelevä julkaisu Helsingissä. Jatkossa pyöräilykatsaus julkaistaan kahden vuoden välein.
Reittiopas.fi on HSL:n tarjoama reitti- ja aikataulupalvelu HSL-alueen (Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Sipoo) joukkoliikennettä käyttäville. Lisäksi reittioppaassa on mahdollisuus suunnitella ja tarkistaa haluamansa kävely- tai pyöräreitti. Reitti näytetään kartalla ja reitin valinnan kriteereitä voi itse valita, esimerkiksi pyöräilyreittejä suosiva tai suorin reitti. Palvelu näyttää kartan lisäksi reitin pituuden, korkeusprofiilin, laskennallinen matka-ajan ja reittiä koskevat väylätiedot.
Kunnossa kaiken ikää -ohjelma on valtakunnallinen ministeriöiden rahoittama toimintaohjelma.Sen tavoitteena on innostaa yli 40-vuotiaita säännöllisen liikunnan pariin ja luoda eri puolille Suomea helposti lähestyttäviä liikuntapalveluja.
Liikenneturvan ylläpitämältä sivustolta löytyy jalankulun ja pyöräilyn liikenneturvallisuustietoa, tutkimusta sekä tilastoja. Lisäksi sivustolla on esitteitä, tiedostusmateriaalia ja liikennekasvatukseen liittyvää sääntötietoutta.
Liikennevirasto vastaa liikkumisen ohjauksen valtakunnallisesta koordinoinnista käyttäen apuna Motivaa. Liikenneviraston sivulta löytyy muun muassa tietoa liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen hakemisesta ja liikkumisen ohjauksesta väylähankkeissa.
Valtioneuvoston asetukseen joukkoliikenteen valtionavustuksista sisältyy liikkumisen ohjaus -toiminta. Avustusta voivat saada kunnat, kuntayhtymät, joukkoliikennelain mukaiset toimivaltaiset viranomaiset ja muut yhteisöt. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset liikkumisen ohjausta järjestävät verkostot, säätiöt ja yhdistykset. Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista toiminnan suunnitteluun, projektinhallintaan ja toteuttamiseen. Avustuksen toivotaan edistävän pysyvien toiminta- ja yhteistyömuotojen syntymistä seuduilla ja kunnissa. Valtionavustuksen myöntämisestä päättää Liikennevirasto, jolle hakemus osoitetaan.
Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan sivuilta löytyy tietoa mm. pyöräilyn ja sähköpyöräilyn edistämisestä.
Muutostaliikkeella.fi -sivusto kokoaa yhteen fyysisesti aktiivista elämäntapaa edistäviä tekoja ja toimijoita. Sivustolle on kerätty ideoita ja käytäntöjä miten liikkumista on edistetty, faktaa ja tunnuslukuja liikkumisen hyödyistä sekä koottu yhteen alan eri toimijoita.
Oulunliikenne.fi on seudullinen, kaikki kulkumuodot kattava liikennetietopalvelu, joka kokoaa eri lähteistä saatavan ja itse tuottamansa tiedon ja jakaa sitä web-sivuston ja mobiilipalvelun kautta Oulun seudulla liikkuville. Käyttäjille ilmaisen palvelun tarkoitus on edistää sujuvaa, turvallista ja kestävää liikkumista Oulun seudulla. Palvelu tarjoaa liikkujille päätöksenteon tueksi laadukasta informaatiota liikenteestä, minkä tavoitteena on muun muassa olemassa olevan väyläverkon käytön tehostuminen.
Pyöräilijöille ja kävelijöille Oulunliiikenne.fi tarjoaa laadukkaan reittioppaan sekä sää- ja kelitiedot ennusteineen. Reittioppaaseen on rakennettu talvipyöräilijöille myös väylän kunnossapitoluokan huomioiva reititystapa.
Oulunliikenne.fi -palvelun tilaajina ovat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Oulun kaupunki ja Oulun seutu.
SEGMENT on kestävien kulkumuotojen markkinointia varten kehitetty erilaisten liikkujien segmentoinnin menetelmä, jota kokeiltiin ja kehitettiin 2010-luvun alkupuolella kahdeksassa eurooppalaisessa maassa. ”Suomen SEGMENT” oli tutkimus, jossa menetelmää sovellettiin ensi kerran Suomessa. Kysely tehtiin kolmeen kohdekaupunkiin, Hyvinkää, Lahti ja Turku.
Työn tuloksena saatiin paikallisella tasolla ajankohtaista tietoa eri asenneryhmien suuruudesta ja koostumuksesta kunnissa sekä ehdotuksia soveltaa tätä tietoa jatkossa kestävän liikenteen markkinointiin.
Sivusto on suunnattu Tampereen seudulla tapahtuvaan liikkumisen ohjaukseen ja sen edistämiseen. Sivustolta löytyy mm. yleistä tietoa liikkumisen ohjauksesta, esittelyä liikkumisen ohjauksen keinoista sekä työmatkan kalorilaskuri.
Reittiopas etsii parhaan pyöräilyreitin Tampereen seudulla. Lisäksi sivustolla on Linjakartta palvelu, jolla voi tutkia Tampereen bussireittejä. Linjakartan kautta pääsee kätevästi myös suoraan pysäkkiaikatauluihin.
Tampereen maine pyöräilijä- ja kävelijäystävällisenä kaupunkina ei ole järin hyvä vaan se vaatii kehittämistä, jotta kävelyn ja pyöräilyn lisäämistavoitteet pystyttäisiin toteuttamaan. Tässä työssä pyritään löytämään asenteisiin vaikuttavia edistämiskeinoja viestintää ja imagoa kehittämällä.
Kävelyn ja pyöräilyn asemaa vahvistaa se, että eri hallinnonalat työskentelevät yhtenäisesti asetettujen tavoitteiden hyväksi. Yhteinen tapa viestiä tästä tahtotilasta on tärkeä ja helpottaa työtä. Kaupunkilaisen näkökulmasta ei ole juurikaan merkitystä sillä, mikä hallinnonala on viestinnän takana. Yhteinen ja sitouttava tavoite- ja imagotyöskentely on keskeinen osa yhteisen tahtotilan edistämistä ja avain kehittyneen, yhtenäisen ja asukasystävällisen pyöräily- ja kävelyimagon synnylle.
Liikenne- ja viestintäministeriön, ympäristöministeriön ja Liikenneviraston yhteisen tutkimus- ja kehitysohjelman kautta rahoitetaan kuntien kävelyn ja / tai pyöräilyn edistämisohjelmaa tai strategiaa tukevia hankkeita. Tämä raportti on kyseiseen ohjelmaan hyväksytyn hankkeen lopputulos. Lähtökohtana hankkeessa on se, että Tampereen kaupungille laaditun viestinnän kehittämissuunnitelman mallia voidaan soveltaa myös ympäröivällä seudulla. Kävelyn ja pyöräilyn viestinnän ja markkinoinnin tarkoituksena on tukea kävelyn ja pyöräilyn lisäämisen tavoitteita. Näihin kulkumuotoihin liittyvä valistavan ja varoittavan äänensävyn perinne istuu tiukassa. Siksi tässä työssä haluttiin kehittää kävelyn ja pyöräilyn viestintää ja markkinointia paremmin tämän päivän tarpeita ja kansalaisten tottumuksia vastaavaksi.
Sivustolle on kerätty karttoja ja reittitietoa Tampereen seudun pyöräilymahdollisuuksista. Sivulta löytyy linkki mm. Tampereen reittioppaaseen sekä pyöräilykarttaan, talvikunnossapitoluokitukseen, keskustan pyöräteihin ja pysäköintipaikkoihin. Lisäksi tietoa löytyy myös Pyhä- ja Kaukajärven maisemareiteistä.
Brahe-reittiopas etsii sinulle sopivimman joukkoliikenteen reitin eri määränpäiden välillä.
Valonia on Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus. Valonia tarjoaa palveluita mm. kunnille ja muille julkisen sektorin toimijoille, yrityksille sekä järjestöille ja yhdistyksille. Tavallisille kuntalaisille, kuluttajille ja kotitalouksille Valonia tarjoaa sekä tietoa että tapahtumia.
Valonian toimintaa ohjaa maakunnan yhteinen Kestävän kehityksen toimintaohjelma. "Alueellisiin tavoitteisiin paikallisin keinoin – Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma 2011–2014”. Ohjelman pääteemoina ovat energia- ja materiaalitehokkuus, kestävä liikkuminen, vesiensuojelu sekä ympäristötietoisuus ja –kasvatus.
Viisaaseen liikkumiseen kannustamista erilaisin toimenpitein kutsutaan liikkumisen ohjaukseksi. Kyse on sekä tiedollisesta ohjauksesta että myös palvelujen käyttäjälähtöisestä kehittämisestä ja markkinoinnista.
Motiva on kehittänyt viisaan liikkumisen ohjaustyölle oman visuaalisen ilmeen, joka sitoo yhteen eri toimijoiden tekemän työn. Viisaan liikkumisen tunnuksia ja aineistoja on mahdollista käyttää viisasta liikkumista edistävän ohjaustyön viestinnässä muun muassa verkkopalveluissa, uutiskirjeissä, julkaisuissa ja muussa viestintäaineistossa. Motiva valvoo ja ohjaa ilmeen käyttöä tiettyjen kriteerien mukaan.
Motivan koordinoima Viisaan liikkumisen verkosto VILI yhdistää liikkumisen ohjauksen parissa työskenteleviä tai siitä kiinnostuneita alan toimijoita. Verkoston tarkoituksena on lisätä alan toimijoiden yhteistyötä, aktiivista toimintaa ja tiedonvaihtoa.
Verkosto järjestää tapahtumia ja julkaisee kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvää uutiskirjettä. VILI-verkostossa on yli 500 jäsentä ja se on Euroopan toiseksi suurin liikkumisen ohjauksen verkosto. VILI-verkosto toimii myös linkkinä eurooppalaiseen liikkumisen ohjauksen verkostoon EPOMMiin (European Platform on Mobility Management).
VILI-verkoston tapahtumat löytyvät täältä.