Suunnitteluohjeet
Yhdyskuntarakenteen suunnittelussa tulee luoda jalankulkuympäristöä, joka houkuttelee ihmiset kävelemään. Kävelyn menestystekijöinä pidetään seuraavia tekijöitä: saavutettavuus, turvallisuus ja viihtyvyys. Tutkimusten mukaan elävät ja viihtyisät kaupunkikeskustat lisäävät kaupungin ja alueen elinvoimaa.
Jalankulkuverkkoa tulee kehittää kokonaisuutena, osana liikennejärjestelmää. Verkoston avulla voidaan varmistaa yhteyksien jatkuvuus, viihtyisyys ja kytkentä muuhun liikenneverkkoon. Kävelyn kannalta ei ole oleellisinta laatia koko kaupungin kattavaa kävelyverkostoa vaan huolehtia siitä, että aluekeskuksissa keskeisimmät toiminnot ovat sujuvien kävelyetäisyyksien varrella. Lisäksi esteettömyyden hyötyjä eri kohteiden saavutettavuuden suhteen tulisi tuoda esiin enemmän kaupunkisuunnittelussa.
Kävelylle suotuisa yhdyskuntarakenne on tiivis sekarakenne, jossa asuminen, palvelut sekä työ-, opiskelu- ja harrastuspaikat sijaitsevat lähellä toisiaan ja ovat helposti kävellen saavutettavissa. Kävelykadut ja muut kävelyn viihtyisyyttä lisäävät tekijät sijoittuvat usein kaupunkien keskustaan, jolloin kävelyn edistämisen ja sen viihtyisyyden kannalta on tärkeää ylläpitää ja kehittää myös keskustan ulkopuolisten alueiden yhteyksiä ja niiden viihtyisyyttä.
Lisäksi suunnittelun linjauksilla ja ohjeilla voidaan vaikuttaa koettuun turvallisuuteen ja luoda ihmisille mm. viestinnän keinoin tunne turvallisista ja viihtyisistä kävely-ympäristöistä.
Julkaisut on järjestetty niin, että ensimmäisenä näkyvät valtakunnalliset ohjeet ja suositukset ja sitten muut yleiset ohjeet. Kaupunki- ja seutukohtaisista ohjeista ensin on esitetty kotimaiset suunnitteluohjeet ja sen jälkeen ulkomaiset. Muutoin julkaisut ovat aakkosjärjestyksessä.
www.esteeton.fi on Esteettömyystiedon keskus (ESKE) internetissä. Verkkosivu palvelee erityisesti suunnittelun ja rakentamisen ammattilaisia ja paikallistoimijoita, mutta myös kuluttajat löytävät sivuilta hyödyllistä tietoa esteettömästä asumisesta.
Verkkosivulta löytyy tietoa ja työkaluja esteettömään rakentamiseen ja asumiseen sekä liikkumiseen.
Sivuston Tieto-osioon on koottu ohjeita, työkaluja ja hyviä ratkaisuja liittyen rakennetun ympäristön ja liikkumisen esteettömyyteen. Konkreettisten ohjeiden lisäksi tarjolla on yleistietoa esteettömyydestä ja esteettömyyteen liittyvästä lainsäädännöstä sekä lista erilaisista esteettömyyttä käsittelevistä julkaisuista.
Tarjolla on myös ajankohtaisia esteettömään rakentamiseen liittyviä uutisia sekä esteettömyystapahtumien kalenteri.
Liikenneviraston julkaisussa tutkitaan, millaisilla ratkaisulla ja toimintamalleilla voidaan toteuttaa edullisia jalankulkuun ja pyöräilyyn liittyviä infraratkaisuja. Selvityksessä todetaan, että on haasteellista tinkiä kustannuksista jos halutaan edistää kävelyä ja pyöräilyä olemassa olevien tavoitteiden mukaisesti. Kustannustehokkaat keinot ja laatutason säilyttäminen eivät aina vastaa toisiaan. Erilaisten päällyste- ja rakennemahdollisuuksien lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan maankäytön mahdollisuuksia kustannusten säästössä, etenkin kaavoituksen osalta.
Keväällä 2014 valmistunut Jalankulku- ja pyöräväylien suunnitteluohje käsittelee jalankulku- ja pyöräilyliikenteen järjestelyjen suunnittelua lukuun ottamatta väylien rakennetta. Ohje kattaa erilaiset yhdyskuntarakenteet ja liikenneympäristöt taajamien tiiviistä jalankulkuvyöhykkeistä taajamien ulkopuolisiin autoliikennevyöhykkeisiin. Ohje on tarkoitettu käytettäväksi maanteillä sekä sovellettavaksi kuntien katuverkolla jalankululle ja pyöräilyille oikeiden ratkaisujen hakemiseksi oikeisiin paikkoihin.
Suunnitteluohje sisältää pääpiirteissään kaikki maan päälle rakennettavat jalankulun ja pyöräilyn suunnittelun osa-alueet. Jalankulkuvyöhykkeiden kävelyalueita ja uudenlaisia yhteisen tilan ratkaisuja on kuitenkin käsitelty muita osa-alueita suppeammin. Joissakin erityisaiheissa viitataan myös asianomaista erityisalaa käsitteleviin ohjeisiin.
Suunnitteluohjeen ratkaisut on helpoiten toteutettavissa uutta liikenneympäristöä rakennettaessa. Ohjeen ratkaisut tulee ottaa soveltaen huomioon myös olemassa olevaan infrastruktuuriin tehtävissä toimenpiteissä.
Oulun seudun liikennetieto -sivuston Julkaisut -osioon on kerätty teemoittain maankäyttöä, liikennettä ja väylänpitoa koskevia eri toimijoiden raportteja, suunnitelmia ja teemakarttoja. Osioista löytyy esimerkiksi
- Verkon kehittämissuunnitelma
- Jalankulun ja pyöräilyn verkko,
- Oulun seudun jalankulun ja pyöräilyn viitoitus
- Mopo liikennejärjestelmässä ja pyöräteiden väistämisvelvollisuus- ja suojatiejärjestelyt, suunnitelma ja kuntakartat
- Jalankulun ja pyöräilyn seurannan kehittäminen Oulun seudulla
- Oulun seudun Jalankulun ja pyöräilyn strategia
- Oulujokilaakson tervareitistö; pyöräily-, hiihto- ja ulkoilureitit Oulujokilaaksossa
Liikenneviraston tuottama tutkimusraportti on tarkoitettu niin kuntien ja kaupunkien kuin ELY-keskustenkin käyttöön. Raportissa käsitellään sekä käsin- että automaattilaskennat. Lisäksi annetaan erillisiä ohjeita polkupyörien ja jalankulkijoiden laskentojen suorittamiseen sekä laskentapisteiden sijaintia, tulosten laajennusta ja tiedon tallennusmuotoa koskevia ohjeita.
Tässä selvityksessä on tarkasteltu suojateiden nykytilaa Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan ELY- keskusten alueilla. Nykytilakuvauksessa on kartoitettu suojateiden määrä sekä ananysoitu suojateiden toteuttamistapoja ja sijaintia ja turvallisuustilannetta. Nykytilakuvauksen tavoitteena on kuvata, kuinka suuresta kokonaisuudesta on kyse ja mitä ongelmia nykytilanteessa voi tunnistaa.
Hämeen ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä käydään läpi nykyiset jalankulun ja pyöräliikenteen ohjeet ja selvitetään tuleviin ohjeisiin kaavailtuja muutoksia. Raportissa keskitytään etenkin liityntäpysäköintiin ja siihen liittyvän opastuksen kehittämiseen.